Verdien Punten Op Elke Bestelling
100% Originele Producten
Betaal Met iDeal of Klarna

Back On Trend - De Beste Vintage Parfums Die Vandaag Beschikbaar Zijn

Wat is een vintage geur?

Over het algemeen wordt een parfum dat ouder is dan 10 jaar geclassificeerd als vintage. Het maakt niet voor dit begrip niet uit of het product uit productie is of dat het product nog wordt geproduceerd.

Denk aan een geur die mooie jeugdherinneringen oproept. Bijvoorbeeld die herkenbare en geliefde geur die je doet denken aan je lieve moeder of oma. Je kunt stemmingen oproepen en een gevoel van nostalgie krijgen met slechts één vleugje van die vintage geur.

Vintage geuren worden door de jaren heen door veel mensen gekoesterd en nu, door de introductie van webshops, zijn ze veel gemakkelijker te vinden en te kopen dan ooit tevoren.

bottles

De uitvinding van parfum

De oudste parfums zijn meer dan 4000 jaar oud en werden ontdekt door archeologen op Cyprus.

De term parfum is afkomstig van de Latijnse uitdrukking per fumus, wat zich vertaalt naar "door rook heen". Dit werd door de Fransen vertaald in het woord parfum om het branden van wierook te beschrijven.

Tijdens de renaissanceperiode werd parfum vooral gebruikt om lichaamsgeuren te maskeren vanwege de onhygiënische levensomstandigheden van die tijd. Parfum was toen alleen beschikbaar voor royalty's en de rijken. Gelukkig is dat vandaag niet meer het geval.

Hoe bewaar je een vintage parfum?

Bewaar het koel op een koele plek. Best beste is een donkere, droge plek zonder natuurlijk en door de mens veroorzaakt licht. Probeer de badkamer te vermijden vanwege de luchtvochtigheid en temperatuurschommelingen.

Kies voor een kast als ideale plek voor je parfum. Probeer het product met de verzegeling intact te houden, totdat je van plan bent om het te gebruiken. Zet je geuren niet als middelpunt op een kaptafel of plank.

Bewaar de fles in de originele verpakking, hierdoor blijft de geur langer goed. Het volgen van deze tips kan de levensduur van elke geur verlengen.

Hoe lang blijft een geur goed?

Dit is geen gemakkelijke vraag om te beantwoorden. Als ze op de juiste manier worden bewaard, kunnen sommige een leven lang meegaan. Hoewel een parfum een houdbaarheidsdatum kan hebben, gaat de geur in de meeste gevallen niet stinken wanneer deze is bereikt. Gemiddeld gaat een geur minstens tussen de vijf en tien jaar mee.

vntage perfume bottles

Verschillende vintage verpakkingen

De eerste glazen flessen voor parfum ontstonden in de 15e eeuw voor Christus. Door de jaren heen zijn er veel variaties geweest op vintage geurflesjes en vintage parfumverstuivers, van sierlijke tot eenvoudigere styling. Sommige van de zeldzame exemplaren zijn inmiddels zeer gewild en echte collector’s items geworden.

Sommige van de vintage geuren hebben tegenwoordig dezelfde flessen en verpakkingen als toen ze voor het eerst werden geïntroduceerd. Velen van hen zijn echter in de loop der jaren eens of meerdere keren opnieuw uitgebracht tot de versies die vandaag beschikbaar zijn.

Hier volgen onze aanbevelingen met een top 5 vintage geuren, deze lijst bevat ieder wat wils.

Top 5 vintage geuren

Chloe

Gebaseerd op het vintage meesterwerk Chloé van Lagerfeld dat in 1975 werd geïntroduceerd. De iets modernere versie werd opnieuw gelanceerd in 2008 en is een prachtige subtiele, sexy en verfijnde bloemengeur met hartnoten van Lelietje-van-dalen, roos en magnolia.

De verleidelijke basisnoten van donkere ceder uit Virginia en warme amber voorkomen dat de geur te zoet gaat ruiken. Het maakt van Chloé Signature Eau de Parfum een klassiek en eenvoudige maar prachtig glamoureuze vintage bloemengeur.

 

anais perfume

Anais Anais van Cacharel werd uitgebracht in 1978. Als je op zoek bent naar een lichte, frisse geur, dan is dit iets voor jou. De topnoot van deze geur is oranjebloesem, gevolgd door een hart van van lelie, hyacint en anjer. Dit parfum kan voor elke gelegenheid worden gedragen, maar wij vinden dat het ideaal is voor dagelijks gebruik.

Youth Dew

Youth Dew van Estée Lauder werd in 1953 uitgebracht om te gebruiken als een badolie. Maar vrouwen hielden zo van de geur dat ze het als een parfum begonnen te gebruiken. De geur is nu nog net zo populair als toen het meer dan 50 jaar geleden werd uitgebracht. 

Het parfum is een oosterse kruidige geur. Door kruidige, houtachtige en aromatische noten samen te brengen, wordt het voor velen nog steeds beschouwd als een kenmerkende geur. Het parfum zit in een prachtig ontworpen fles met de kenmerkende gouden strik.

Optium Perfume

Opium van Yves Saint Laurent werd in 1977 uitgebracht. Het is een kruidige ambergeur voor vrouwen. Het bevat topnoten van kruidnagel, peper, koriander, pruim en citrusvruchten.

De middelste bloemige noten zijn anjer, sandelhout, roos, perzik en lelietje-van-dalen. De basisnoten bestaan uit wierook, mirre, amber, muskus en kokosnoot. Dit is een luxe, sensuele geur.

Tabu

Tabu is de eerste geur die door het huis Dana werd uitgebracht, dit was in 1932. Het is een oriëntaalse bloemige compositie met frisse citrus en kruidige topnoten. Deze worden gevolgd door bloemige noten van jasmijn, narcis, roos en ylang-ylang.

De basisnoten zijn warm en oriëntaals geïnspireerd, met amber, harsen, civet en kostbare houtsoorten – sandelhout en patchouli. Tabu is een verfijnde, sensuele en schokkende geur. Het is een echte klassieker.

 

Het was moeilijk om ons tot deze vijf geuren te beperken, omdat er zoveel geweldige vintage parfums beschikbaar zijn, maar deze zijn niet alleen bovenaan de hitlijsten gebleven sinds hun release, maar zijn zelfs aan een heropleving begonnen. Lees dit gedetailleerde artikel hier voor meer informatie over vintage parfums.

Als je nog steeds op zoek bent naar inspiratie voor je volgende favoriete geur, bekijk dan zeker ons artikel over de meest geliefde parfums om de best verkochte moderne klassieke geuren van de laatste tijd te zien.

Als je vragen hebt, neem dan gerust contact met ons op of bekijk onze pagina met veelgestelde vragen hier.